Bu yazımızda yabancı dil öğrenme yöntemlerinde ziyade, uymanız gereken genel kurallardan bahsettik. Yabancı dil öğrenme yöntemlerinden hangisini uygularsanız uygulayın bu kurallar her daim geçerli olacaktır. Öncelikle, yabancı dil öğrenmek hakkındaki ezberlenmiş düşünceleri unutup bu konuya daha farklı bir şekilde yaklaşmanız gerekiyor. Yabancı dil öğrenmek ve bu sayede entellektüel olarak kendinizi geliştirmek, kariyerinizde yükselmek, daha iyi işler bulmak, farklı yerlere gitmek ve kültürleri tanımak, farklı bir dil bilmenin keyfini çıkarmak istiyorsanız eğer; yabancı dil öğrenme sürecini doğru yönetmeniz gerekecektir. Peki tüm bunları nasıl başarabiliriz…
1. Nedeninizin Farkında Olun
Bu kural aslında sadece yabancı dil öğrenmek için değil öğrenmek istediğimiz hemen her şey için geçerli diyebiliriz. Öncelikli olarak belirlememiz gereken bu. Neden yabancı dil öğrenmek istediğinizi, amacınızın ne olduğunu ve yabancı dil öğrendiğinizde elinize ne geçecek gibi soruları net bir şekilde cevap verebildiğinizde, süreci kendiniz için kolaylaştıracak ve elle tutulur sebepleriniz olduğu için çok daha iyi motive olabileceksiniz. Hızlı ve kolay bir şekilde yabancı dil öğrenmek istiyorsanız, kendinize kesinlikle güçlü bir neden bulmalısınız. Gerekli motivasyonu, bu nedeni düşünerek sağlayabilirsiniz. Yabancı dil öğrendiğinizde geleceğiniz noktayı hayal etmek sizi hızladıracaktır.
2. Öncelikle Planlı Olunmalı
Bazı alanlarda olduğu gibi dil alanında da kısa zamanda çok çalışmanın yerine, uzun süreye dağıtılmış, planlı ve düzenli bir çalışma programı çok daha yararlı olur. Hangi dili öğrenmek istediğinize ve bunun nedenine karar verdikten sonra program hazırlığına başlamalısınız. Kendinize düzenli ve yoğun bir dil öğrenme programı hazırlamalısınız. Programınızın süresini ve yoğunluğunu dil seviyenizi de göz önüne alarak hazırlamalısınız. Bildiklerinizi kontrol ederek, tekrar etmeniz gereken noktaları gözden geçirerek ve sonrasında dil geliştirmeye odaklanarak öğrenme sürecine başlamalısınız. Sıfırdan bir dil öğrenmek istiyorsanız, o zaman en temelden başlamalı ve öğrenmeye devam etmelisiniz.
Ayrıca mevcut durumunuza uygun ve gerçekçi bir program hazırlamalısınız. Çoğunlukla bir hevesle yabancı dil öğrenmeye karar verenler, ilk dönemlerde yoğun bir program uygulasalar bile bir süre sonra motivasyonu kaybederek çalışmaya ara verirler. Bu, dil öğrenme konusunda en sık yapılan hatadır. Bir dili gerçekten öğrenmek istiyorsanız, motivasyonunuz azaldığında bile disiplinli bir şekilde devam edebilmelisiniz.
3. Süreç Odaklı ve Günlük Çalışın
Dil öğrenimi sonuçtan ziyade bir süreçtir. Hiç bir zamanda son bulmaz. Dolayısıyla yeni bir dil öğrenirken sonuç odaklı değil, süreç odaklı olunmalı. Sonuç odaklı olmak başarısızlık ile ilgli kaygılarını tetikler bu da performansınızı negatif olarak etkiler. Dil öğrenmenin yeni kültürleri tanımanın eğlenceli bir yöntemi olduğu akıldan çıkmamalıdır.
Öğrenme sürecindeki monotonluğu azaltmak için bu süreçte esnek olabilirsiniz. Bazı günler saatlerce çalışmak yerine öğrenmek istediğiniz dil ile ilgili farklı uygulamalar yapabilirsiniz. Bazen yeni şeyler öğrenmek yerine sadece daha önceden öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz ya da bir seferlik enerjinizi sadece kelime ezberlemek için harcayabilirsiniz. Ya da her gün 5 tane yabancı kelime öğrenmeyi kural haline getirebilirsiniz. Her gün uzun ve verimli dersler geçiremezseniz bile, mutlaka dil öğrenmek için bir şeyler yapmanız sürecinizin devamlılığı için önemli olacaktır.
4. Konuşun ve Yazın
Belki de yabancı dil öğrenme sürecinin en önemlisi, öğrendiğiniz dilde konuşmaktan ve hatalar yapmaktan çekinmemektir. Sonuçta hedeflediğimiz şey, anlamak, konuşmak ve yazabilmek.
Aklınızdan geçen herhangi bir düşünceyi öğrenmek istediğiniz dilde sesli olarak tekrar etmek oldukça faydalıdır. Gün içinde aklınızdan geçen cümleleri yabancı dile çevirmeye çalışabilir, cümlelerinizi kurduktan sonra hata yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Bunu sürekli olarak yaptıkça bir çok yeni kelime öğrenecek ve ayrıca cümle kurma yeteneğinizi de güçlendirmiş olacaksınız. Hem burada tek başınıza olacağınız için yanlış ya da bozuk cümle kurmaktan çekinmeyeceğiniz için kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Gerçek hayatta konuşmak durumunda kaldığınızda daha hazırlıklı olabilirsiniz.
Konuşmanın yanı sıra yapabileceğiniz bir diğer şey de yazmak. Bazı kişiler için yazarak çalışmak daha akılda kalıcı olabilir. İleri de öğrendiğiniz dilde yazmanız da gerekebileceğinden aynı zamanda sizi bu durum içinde hazırlayacak bir çalışma şeklidir. Unutmayın ki, öğrendiğiniz dili öğrenmenin en kalıcı yolu o dili kullanmak. Yani yazmak ve konuşmak. Kısaca, basit bir dille olsa da boş zamanlarınızda yazıp konuşmak, dil öğrenme sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
5. Hata Yapmaktan Çekinmeyin
Hata yapmanız zaten kaçınılmaz. Kaldı ki kelimelerin sözlük anlamları, farklı kültürlerde farklı şekillerde kullanılıyor olabilir. Eğer böyle bir durum yaşarsanız kendinizi kötü hissetmenize gerek yok.
Konuşurken hata yapacağım korkusu beynin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Psikolojik olarak sağlıklı düşünmeni ve diyalog kurmanızı engelleyebilir. Dil öğrenme, hataya açık bir alandır. Hatta gelişimin bir parçasıdır. Hata yaparak doğru telaffuzu, kelimenin doğru kullanım şeklini öğreneceğinizi unutmayın. Dil öğrenen herkes bu yollardan aşamalardan geçmiştir.
6. Sabırlı Olun
Benimsemeniz gereken son kural sabırlı olmak. Öğrendiklerinizi unuttuğunuzda, basit bir kelime hatırlanmadığında hemen inancınızı kaybetmemeli ve dil öğrenme sürecinden geçen çoğu kişinin aynı durumlarla karşılaştığını ve bunun gayet olağan olduğunu bilmelisiniz. Dil öğrenmenin zaman alacağını ve sabır gerektirdiğini aklınızdan hiç çıkarmamalısınız. Dil öğrenmek kendiniz için yapacağınız en önemli yatırımlardan biridir ve bunun için biraz fazladan zaman harcamaya ve sabretmeye değer. Sonuçta, hem öğrenme aşamasında hem de öğrendikten sonra kazançlı çıkan kişi siz olacaksınız.